lunes, 8 de febrero de 2016

PROTESTA CONTRA EL PLA HIDROLÒGIC DE L'EBRE

EL PAÍS


L’Ebre torna a protestar contra el pla de conca del PP

Manifestació històrica a Amposta contra l'ampliació del 50% del regadiu

Marc Rovira

La manifestació d'aquest diumenge a Amposta.
La manifestació d'aquest diumenge a Amposta. 

Milers de persones es van manifestar aquest diumenge a Amposta per protestar contra el pla de conca de l'Ebre aprovat pel Govern espanyol, que amplia un 50% les hectàrees de regadiu en el curs alt i mitjà del riu. La Plataforma en Defensa de l'Ebre havia passat les últimes setmanes cridant a la mobilització i la resposta va ser massiva, fins al punt que va ser la més multitudinària registrada a la zona fins avui. Van participar-hi representants de tots els partits excepte del Partit Popular i Ciutadans.


Amposta va quedar col·lapsada i, malgrat que el recorregut previst inicialment es va allargar per donar cabuda a tots els participants, la cua de la manifestació amb prou feines va poder avançar. Els organitzadors van xifrar l'assistència en més de 50.000 participants, sense que cap administració que facilités un recompte oficial.
A les dotze en punt del migdia el nus metàl·lic que simbolitza la lluita antitransvasament va ser aixecat del terra i els seus portadors començaven a caminar.

Tots els partits menys PP i C's clamen contra el pla de l'Ebre

Una hora i mitja més tard la cua de la manifestació encara no s'havia mogut de lloc. La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) volia una mobilització multitudinària per fer visible el rebuig que produeix el pla de conca aprovat el 8 de gener pel Consell de Ministres en funcions.
Representants de totes les formacions polítiques, excepte del PP i Ciutadans, van donar suport a una marxa que predica la necessitat d'uns cabals mínims en el tram final del riu per garantir la supervivència de l'ecosistema del delta de l'Ebre. Convergència, que el 2001 va donar suport a un altre pla hidrològic que preveia unes conseqüències semblants a l'actual, s'ha apuntat ara a la mobilització. Llavors, Jordi Pujol va oferir el seu suport a José Maria Aznar per impulsar el Pla Hidrològic Nacional. Ahir, darrere d'una de les pancartes, Josep Rull, conseller de Territori de la Generalitat, posava en relleu que la batalla per conservar uns cabals ecològics es basa en "criteris científics". Va assegurar que els que estan contra el pla del PP parlen "el mateix llenguatge que la Unió Europea".
En aquest sentit, l'eurodiputat d'Iniciativa per Catalunya Ernest Urtasun va destacar que el pla de conca atenta contra "dues directives europees".
Joan Antoni Panisello, un dels líders de la PDE, va celebrar l'èxit de la marxa i va apuntar que és una carta de presentació immillorable davant la delegació d'eurodiputats que visita aquest dilluns el Delta per conèixer sobre el terreny els efectes del pla de conca de l'Ebre. Oriol Junqueras, vicepresident de la Generalitat, va fer seu el missatge que defensa la PDE i va assegurar que defensar el Delta és un afer "de país".
"Tenim més de 100 autocars arribats de fora", va assegurar Panisello. "No havíem ajuntat mai tanta gent manifestant-se per l'aigua", es va felicitar. Sí que es recorda una manifestació amb centenars de milers de participants el març del 2002. Però va ser a Barcelona i en ple clima de descontentament pel pacte que van travar José María Aznar i Jordi Pujol per al Pla Hidrològic Nacional. "Les Terres de l'Ebre tenen una població total de 180.000 persones", va recordar Panisello per posar en context les dades d'ahir a Amposta. En aquest territori, el precedent més immediat de manifestació en defensa del riu cal buscar-lo el març del 2014. Llavors, unes 10.000 persones van marxar entre Sant Jaume d'Enveja i Deltebre.

A la mobilització d'ahir també va contribuir-hi l'entitat independentista Asamblea Nacional Catalana, que va reclutar milers de manifestants per tot Catalunya. Per aquest motiu molts assistents a la protesta lluïen banderes independentistes, però també hi havia banderes republicanes o ikurriñas. La transversalitat del rebuig que provoca el pla de conca és un dels punts forts que esgrimeix la PDE per fer força. "Necessitem estar units" va clamar Manolo Tomás, un històric de les mobilitzacions contra el transvasament.