lunes, 25 de abril de 2016

EL MÓN ÉS MÉS VERD ARA QUE FA 30 ANYS


DILLUNS, 25 D'ABRIL DEL 2016 - 17:56 CEST
www.elperiodico.com

EL MÓN ÉS MÉS VERD ARA QUE FA 30 ANYS

En haver més diòxid de carboni, les plantes han pogut generar més fulles, segons un estudi internacional

El mundo es más verde ahora que hace 30 años
Un bosc pirinenc en bon estat de conservació.

Encara que sembli mentida, la Terra és avui més verd del que era fa poc més de tres dècades, i tot gràcies a l'augment dels nivells de diòxid de carboni (CO2) atmosfèrics, que han actuat com a 'fertilitzant' per a les plantes.inRead invented by Teads
Així ho detalla un estudi internacional publicat aquest dilluns a la revista científica 'Nature Climate Change', i en què ha participat l'investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) en el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF-UAB) Josep Peñuelas.

La investigació conclou que, entre 1982 i el 2015, s'ha produït un ascens significatiu de la quantitat de biomassa verda -les fulles- en gairebé la meitat de les regions del món (el 40 per cent), mentre que únicament en un quatre per cent del planeta s'ha detectat una pèrdua significativa de vegetació.

"Amb aquest estudi, hem pogut atribuir el reverdiment del planeta a l'augment dels nivells de CO2 atmosfèrics provocat pel consum de combustibles fòssils", assegura Peñuelas.

I és que al haver-hi més diòxid de carboni, les plantes han pogut generar més fulles capturant aquest gas de l'atmosfera durant la fotosíntesi, gràcies a la qual cosa, l'augment de la concentració d'aquest gas d'efecte hivernacle s'ha vist frenat, precisa el estudi.

A més, aquesta gran addició de verd "pot tenir la capacitat de canviar els cicles de l'aigua i del carboni a nivell global", afegeix Josep Peñuelas.

Altres estudis ja havien detectat abans que les plantes eren capaços d'emmagatzemar cada vegada més carboni des de 1980, el que concorda totalment amb la idea de reverdiment ( 'greening', en anglès) planetari que defensa aquest estudi.

No obstant això, això no vol dir que l'augment de CO2 atmosfèric sigui positiu per al clima, adverteix l'estudi.

CANVI CLIMÀTIC

Malgrat aquesta major quantitat de fulles, "el canvi climàtic, l'augment de la temperatura global, l'increment del nivell del mar, el desglaç o les tempestes tropicals cada vegada més potents són un fet", assevera Peñuelas.

L'estudi també conclou que "l'efecte fertilitzant del diòxid de carboni cada vegada és menor a mesura que les plantes van aclimatar-se a aquest augment o troben a faltar altres recursos necessaris per al seu creixement com l'aigua o els nutrients, sobretot el fòsfor".

Aquesta fertilització per part del CO2 és el principal motiu (en un 70%) pel que la Terra s'està reverdint.

Però l'estudi, a més, identifica el canvi climàtic (en un 8%), el nitrogen atmosfèric (en un 9%) i els canvis d'usos del sòl (en un 4%) com altres raons de pes que hi haurà de seguir per veure com evoluciona la vegetació a nivell planetari.