viernes, 15 de abril de 2016

TERRATRÈMOL AL JAPÓ

ActualiCat


Almenys nou morts i 900 ferits en el fort terratrèmol del sud del Japó


  • El terratrèmol de 6,5 graus que va colpejar a la vigília al sud-oest del Japó ha deixat almenys nou morts i un miler de ferits.
  • El tremolor, el més nociu al país asiàtic des del qual va generar el tsunami de 2011, va tenir lloc dijous a la prefectura de Kumamoto , a l’illa de Kyushu.
Terremoto Japón.


El terratrèmol de 6,5 graus que va colpejar en la vigília el sud-oest del Japó ha deixat al menys nou morts i un miler de ferits , entre ells mig centenar de consideració greu, segons les últimes dades ofertes aquest dijous per les autoritats japoneses.



El tremolor, el més nociu al país asiàtic des del qual va generar el tsunami del 2011 , va tenir lloc a les 21.26 hora local (12.26 GMT) a la prefectura de Kumamoto, a la costa occidental de l’illa de Kyushu, i el seu hipocentre es va situar a uns 11 quilòmetres de profunditat.
Els nou morts són quatre homes i cinc dones , la majoria d’ells majors de 60 anys, que van morir en accidents causats pel sisme al districte de Mashiki ia la ciutat de Kumamoto.
Així mateix, el terratrèmol ha deixat a unes 975 persones ferides, de les quals 53 es troben hospitalitzades en estat greu , ia altres 44.400 persones evacuades, segons les dades més recents ofertes avui pel Govern regional.
Al districte de Mashiki sisme va arribar al nivell 7 en l’escala japonesa, que se centra més en les zones afectades que a la intensitat del tremolor.
En aquesta localitat, el terratrèmol va causar l’ensorrament d’una vintena de cases on van quedar atrapats alguns dels seus habitants, a més de provocar diversos incendis, segons el departament de bombers de la prefectura de Kumamoto.
L’Agència Meteorològica de Japó (JMA) no va decretar l’alerta de tsunami arran del sisme, mentre que l’empresa que opera la planta nuclear de Sendai, que es troba a uns 120 quilòmetres al sud de l’epicentre i que és l’única actualment operativa al país, va informar que aquesta va continuar operant sense problemes.
Des del moment del terratrèmol fins a les 8.00 d’avui (22.00 GMT) s’han produït 116 rèpliques , segons la JMA, que ha alertat de la possibilitat que es produeixin nous tremolors, fins i tot alguns d’elevada intensitat.
El primer ministre nipó, Shinzo Abe, ha afirmat avui que el Govern i els serveis de rescat “estan fent tot el possible i treballant a contrarellotge per salvar vides”, en declaracions realitzades després d’una reunió d’emergència de l’Executiu i recollides per la cadena estatal NHK.
El sisme també ha deixat unes 15.000 habitatges sense electricitat , i ha causat la suspensió del servei ferroviari d’alta velocitat (Shinkansen) en Kyushu, així com d’altres línies locals.
Es tracta del primer terratrèmol que arriba al nivell 7 en l’escala japonesa des del potent sisme de l’11 de març de 2011 que va generar un devastador tsunami i va deixar més de 18.000 morts i desapareguts al nord-est nipó a més de provocar a la central de Fukushima el pitjor accident nuclear des Chernóbil.