martes, 26 de abril de 2016

PAISATGES VIUS ACONSEGUEIX ALLIBERAR 2000 SAMARUCS A L'AMETLLA DE MAR

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya 


L'alliberament dels 2000 petits peixos d'aigua dolça el dia 26 d'abril a l'estany Tort de l'Ametlla de mar representa una jornada històrica per la recuperació d'aquesta espècie en perill d'extinció.


Una jornada històrica:

El samaruc és un petit peix d’aigua dolça endèmic de la franja mediterrània des de Tarragona a Andalusia, que es troba en perill crític d'extinció.La jornada culmina el treball de 15 mesos en els quals l'entitat Paisatges Vius ha treballat per la recuperació de l'hàbitat del samaruc, a l'Estany Tort. Les dades dels seguiments de la qualitat de l'hàbitat indicaven les condicions adequades per alliberar els samarucs. En particular, l'estany garanteix la presència de macroinvertebrats aquàtics, aliment principal del peix; l'estructura i diversitat de la vegetació aquàtica són les correctes, mentre que els paràmetres físic-químics garanteixen una certa salinitat i una baixa concentració de nutrients. Decisiva és l'absència de gambúsia, peix exòtic invasor que faria inviable l'alliberament de samarucs.
El Centre Ictiològic del Parc Natural del Delta de l'Ebre va posar a disposició 2000 exemplars criats en captivitat, que els tècnics del Parc van alliberar a l'estany el 26 d'abril. Els exemplars, d'entre 1 i 3 anys d'edat, van ser mesurats, sexats i marcats amb una marca rosa subcutània abans de ser alliberats a les 12 del migdia.

A l'alliberament van assistir els estudiants de 3r d'ESO de l'Ametlla de Mar, que prèviament havien col·laborat a la retirada de microplàstics de la llacuna, juntament amb l'entitat ambiental Graèllsia.