viernes, 6 de mayo de 2016

ADÉU A LA SARDINA

La Vanguardia
Adéu a la sardina
La sobreexplotació i el canvi climàtic amenacen l’espècie
SARA SANS
Tarragona 6 MAIG 2016
La Vanguardia

On són aquelles sardines que feien un pam i que, en posar-les a la paella, no necessitaven oli perquè es coïen amb el seu propi greix? Les captures han caigut en picat durant els últims anys –un 86% des del 2008– i les sardines són més petites i tenen menys greix. S’enganxen a la paella. La situació desesperada dels pescadors és el reflex en terra ferma d’un problema de magnituds ­dramàtiques sota l’aigua. El mar s’està quedant sense sardines i el problema afecta tota la Mediterrània, encara que a la costa de Tarragona i Castelló la situació és més que crítica.


A la sobreexplotació pesquera registrada durant anys, els cien­tífics afegeixen altres amenaces de no menys calat: l’escalfament de l’aigua i també la disminució de les aportacions de nutrients dels grans rius ha alterat el plàncton, l’aliment de les sardines, i aquestes han hagut d’adaptar-se a un medi canviant. Ara sembla que maduren abans i es repro­dueixen més aviat.

“Les sardines són una espècie clau per a l’ecosistema; si tenim una població de sardines dis­minuïda i si a més es reprodueixen abans i posen menys ous, la població és més inestable, la zona pelàgica –a mar obert, on viuen aquests peixos– és la més afec­tada per les situacions mediam­bientals canviants”, afirma Isabel Palomero, investigadora de l’Institut de Ciències del Mar ( ICM) del CSIC a Barcelona. Palomero, que ha dirigit diversos estudis sobre aquesta espècie, apunta que fa anys que la Comissió General de Pesca del Mediterrani, que rea­litza avaluacions de les di­ferents espècies i es reuneix pe­riòdicament a Roma, alerta de la sobreexplotació, “però ningú ­durant aquests anys no ha fet cas de les recomanacions”. L’última anàlisi ja es referia directament a la necessitat de dissenyar un pla per recuperar la sardina, que està a punt del col·lapse.

Pescadors de la confraria de Tarragona fa uns dies, després d’una nit de feina en alta mar

Palomero és partidària d’una moratòria. D’una veda que s’acompanyi d’un seguiment ­científic exhaustiu. “I que duri el que hagi de durar, però cal parar de pescar i, en tot cas, buscar compensacions per al sector pesquer”, afirma. I posa d’exemple la gestió pesquera que es va dur a terme al Cantàbric, quan, el 2005, es va dictar una moratòria i es va deixar de pescar anxoves durant cinc anys: “Hi va haver tot un seguiment científic i quan es van assegurar que l’espècie s’havia recuperat, en quantitat i en mida, es va recuperar l’activitat pesquera, però això requereix una regulació i una gestió”, afegeix.

A les costes de Tarragona, les captures de sardina es van dis­parar durant els anys noranta, quan la resta de la flota catalana i també la valenciana i l’andalusa van començar a pescar en aquesta zona. Encara així, el 1999, només la flota de la Confraria de Tarragona va pescar 6,1 milions de quilos de sardines. El 2008 la xifra va caure a 1,7 milions i l’any passat es va tocar fons amb 250.000 quilos.

El sector pesquer mira amb atenció l’estudi que ha dut a terme l’ Institut Francès d’Investi­gació per a l’ Explotació del Mar (Ifremer) amb la col·laboració del mateix sector. El projecte Ecopelgol desmarca la dràstica disminució de sardines al golf de Lleó de la presència més gran d’altres peixos depredadors, com la tonyina; o de la presència d’agents patògens i atribueix la situació a la pèrdua de qualitat del plàncton. “Les causes del problema són la sobreexplotació, es pesca massa i exemplars massa petits, i també hi afecten les causes ambientals”, explica Josep Lloret, que amb Marta Muñoz, biòlegs marins del Departament de Ciències Ambientals de la Universitat de Girona (UdG), van participar en el projecte Eco­pelgol amb estudis relacionats amb l’efecte dels rius i els vents, i també sobre les conseqüències de l’increment de la temperatura de l’aigua.

“La situació del golf de Lleó és perfectament exportable a la costa del nord de Castelló i Tarragona; el paper del Roine i l’ Ebre és fonamental, com més aigua aporten, més nutrients arriben al mar, que el riu tingui un bon cabal és importantíssim”, explica Lloret, qui afegeix que, a més, les tem­peratures més altes de l’aigua “sembla que canvien la composició del plàncton”. D’aquests estudis es desprèn que “els exemplars adults no tenen la mateixa reserva energètica, els ous són de menys qualitat i no poden nedar tan de pressa”. Els primers resultats de l’estudi Ecopelgol constaten que la biomassa (la quantitat de peix que hi ha a l’aigua) d’exemplars adults ha disminuït, mentre que la de sardines joves creix. I alhora, s’observa que les corbes de creixement entre el 2009 i el 2012 son cada vegada més lentes.
L’equip d’investigació de l’ ICM, en col·laboració amb l’ Institut Espanyol d’ Oceanografia, han sol·licitat una subvenció al Ministeri d’Economia i Compe­titivitat per dur a terme un projecte per estudiar l’evolució de les poblacions de les sardines i les anxoves (que viu una problemàtica molt semblant) a tota la costa espanyola de la Mediterrània tant en abundància com en condició física dels peixos, “desenvoluparem models temporals i espacials per predir els efectes de la problemàtica actual”, espera Isabel Palomero.